flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя для дітей - удосконалення та розвиток сфери юстиції для дітей в Україні

19 липня 2018, 16:06

 Правосуддя для дітей - удосконалення та розвиток сфери юстиції для дітей в Україні

В Києві проходить перший Всеукраїнський форум з правосуддя для дітей. Його проведення в Україні ініційовано Міністерством юстиції у співпраці з партнерами Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх і передбачає формування платформи для спілкування фахівців у сфері правосуддя для дітей.

Форум має благородну мету - сприяти розвитку системі правосуддя для дітей на основі забезпечення консолідації зусиль членів Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та їх представників, народних депутатів України, представників спеціалізованих інституцій, міжнародних експертів, науковців, фахівців у галузі юстиції для дітей. Планується, що під час заходу буде детально обговорено стан реалізації завдань держави, спрямованих на удосконалення та розвиток сфери юстиції для дітей, відбудеться презентація результатів діяльності та ключових досягнень Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх протягом першого року та ознайомлення з міжнародним  досвідом реформи юстиції для дітей та відповідних досягнень, учасники визначаться з ключовими завданнями, необхідними для виконання в рамках діяльності Міжвідомчої координаційної ради на рік наступний.

До обговорення питань дитячої юстиції залучено вищих посадових осіб центральних органів державної влади - "лідерів думок" у сфері правосуддя для дітей, народних депутатів України, міжнародних експертів, представників органів державної влади як центрального, так і регіонального рівнів, які виконують функції у сфері захисту прав дітей, а це прокурори, судді, адвокати, працівники органів пробації, соціальних служб і поліції, науковці, медіатори, експерти та громадські активісти.

Раду суддів України на цьому форумі представили заступник Голови Ради Вадим Бутенко та членкиня РСУ, суддя Луцького міськрайонного суду Інна Плахтій.

"В контексті дотримання міжнародних стандартів у сфері захисту прав дітей важливе значення має гуманізація судових процесів щодо дітей, які потрапили в конфлікт з законом, чи перебувають в контакті з законом. Останнім часом актуальним стало поняття "дружнього правосуддя" щодо дітей. Активно впроваджуються програми відновного правосуддя, шкільної медіації, реабілітації та ресоціалізації для дітей в контакті чи конфлікті з законом. Разом з тим, для ефективності і дієвості таких програм у сфері ювенальної юстиції важливим є єдність і узгодженість дій усіх інституцій у сфері захисту прав дітей", - наголосила Інна Плахтій.

Вона також зазначила, що для забезпечення гуманного процесу правосуддя у питаннях щодо дітей, які потрапили у конфлікт із законом чи перебувають у контакті із законом, у всіх категоріях судових справ, у Луцькому міськрайонному суді Волинської області обладнано дитячу («зелену») кімнату.

 

Спеціально обладнана дитяча кімната дозволяє при проведенні суддею опитування вберегти дитину від складних випробувань в ході судових процедур, запобігти травматизації психіки дитини за допомогою спеціальних дружніх до дитини методик та створення психологічно комфортної атмосфери. Дитяча "зелена" кімната допомагає дітям відчути домашню атмосферу, сприяє довірливому спілкуванню з дорослими.

Кімната обладнана м’якими меблями, іграшками та книгами для різних вікових груп дітей, дошкою для малювання, дитячим навчальним приладдям. Тут є всі речі, необхідні для опитування дитини, зокрема, анатомічні ляльки, малюнки, тести, опитувальники.

Кімната забезпечує дитині почуття безпеки та конфіденційності й відповідає потребам дітей почуватися у фізичній та психологічній безпеці під час опитування, розслабитися і відчути довіру до судді.

Організація роботи в дитячій ("зеленій") кімнаті здійснюється суддею на основі індивідуального підходу до кожної дитини з урахуванням її вікових та психофізіологічних особливостей. Для роботи з дітьми можуть запрошуватися відповідні фахівці – психологи або педагоги.

Членкиня Ради суддів України Інна Плахтій сказала, що саме досвідом організації "зеленої" дитячої кімнати вона обов'язково поділиться з учасниками форуму.

Прес-служба РСУ