flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Проєкт РЄ «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду»

31 березня 2023, 11:18

У Вищій раді правосуддя відбулася презентація нового Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду».  

Проєкт спрямований на сприяння подальшому реформуванню судової влади в Україні та зменшення впливу війни на діяльність органів системи правосуддя, що включає повоєнне відновлення, вдосконалення національної моделі органів суддівського самоврядування, підтримку діяльності Вищої ради правосуддя. Реалізує Проєкт Департамент з питань імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Керівник Департаменту Фредерік Долт у своєму виступі висловив захоплення стійкістю української судової системи та всіх органів влади, які в надзвичайно важкі часи війни працюють для того, щоб забезпечити функціонування системи правосуддя, надати громадянам доступ до суду.  Він зазначив, що РЄ надає підтримку Україні, і один з таких інструментів – План дій для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відбудова та відновлення», який посилює співпрацю РЄ з Україною. Він схвалений наприкінці 2022 року Кабінетом Міністрів Ради Європи.

Голова ВРП Григорій Усик  зазначив, що прийняття Радою Європи нового плану дій для України свідчить про безперервну підтримку і непохитну рішучість, яку проявляє Рада Європи з перших днів російської агресії в Україні. За його словами, продовження співпраці в рамках нового Проєкту РЄ відкриває нові можливості для судової влади України в контексті наближення гарантій захисту основоположних прав і свобод людини до європейських стандартів.

Очільник ВРП звернув увагу, що серед вимог для набуття Україною статусу країни-члена ЄС було створення за новими принципами Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. З 12 січня 2023 року ВРП запрацювала в повноважному складі. 15 березня Конкурсна комісія з добору кандидатів до складу ВККС України оголосила перелік 32 кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності. Після отримання матеріалів щодо цих претендентів та проведення з ними співбесід ВРП невідкладно призначить найкращих на вакантні посади членів ВККС України.

28 березня 2023 року Вища рада правосуддя затвердила Методику проведення співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Документ визначає організаційні засади, принципи, критерії та процедуру проведення Вищою радою правосуддя співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Після формування повноважного складу ВККС України заповнюватимуться суддівські вакансії, що з часом дасть змогу унормувати навантаження на суддів, покращити ефективність розгляду справ, сприятиме відновленню довіри до судової влади.

Григорій Усик також звернув увагу на інший пріоритет діяльності ВРП – якнайшвидше відновлення розгляду дисциплінарних скарг. Ця функція покладена на самостійний структурний підрозділ в штаті ВРП – службу дисциплінарних інспекторів. Проте для її створення потрібне внесення змін до законодавства. ВРП активно співпрацює з представниками Комітету Верховної Ради України з питань правової політики щодо вдосконалення механізму реалізації законодавчих норм стосовно служби дисциплінарних інспекторів.

До інших пріоритетних питань в роботі ВРП належить забезпечення належного фінансування судової влади, відновлення судів, які зазнали пошкоджень внаслідок військової агресії.

Координатор проєктів відділу програм співпраці РЄ Андрій Кавакін зазначив, що реалізація виконання цілей цього проєкту є спільною ініціативою України і Ради Європи. Для виконання завдань та цілей Проєкту також залучатимуть інші інституції РЄ, в тому числі представників Європейського суду з прав людини, Консультативної ради європейських суддів, Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ, Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ).

Менеджерка Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір, зокрема, зазначила, що для досягнення цілей Проєкту будуть проведені заходи щодо аналізу законодавства (проєктів нормативно-правових актів), дослідження судової практики з питань дотримання стандартів РЄ, підтримка спроможності суддів та адвокатів застосовувати стандарти РЄ, підтримка органів влади у розвитку механізму відшкодування шкоди завданої війною.

Один з магістральних напрямів – це функціонування органів суддівського врядування, яке має відбуватися за стандартами РЄ. У відповідь на запит Проєкт може проаналізувати законодавство, провести дослідження практики здійснення дисциплінарного провадження щодо судді.

Учасники заходу, серед яких Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, члени ВРП Оксана Блажівська, Олександр Сасевич, судді Верховного Суду, представники Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, народні депутати, представники національних органів державної влади, представники міжнародних організацій та проєктів обговорили висновки досліджень Проєкту РЄ «Підтримка судової влади України для забезпечення кращого доступу до правосуддя» щодо єдності практики апеляційних судів в Україні, інструментів забезпечення єдності судової практики, застосовних у державах-членах РЄ, застосування касаційних фільтрів Верховним Судом. Також йшлося про необхідність розробки правових механізмів відшкодування Україні шкоди, завданої внаслідок збройної агресії російської федерації.

 

Джерело: Вища рада правосуддя