flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ ОКРУЖНОМУ АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДУ 15 РОКІВ

06 червня 2023, 09:58

Однією з основних ознак правової держави є право на доступ до правосуддя та справедливий судовий розгляд. Забезпечення гарантій  прав громадян у відносинах з адміністративними органами є обов’язком правової держави, що обумовлює необхідність створення адміністративної юстиції в Україні, яка б, з одного боку, захищала права громадян, а з іншого – за допомогою судової практики забезпечувала законність діяльності органів державної влади.

6 липня – визначна дата, адже це день 18-ї річниці прийняття Кодексу адміністративного судочинства України, що є величезним успіхом для українського суспільства. Саме цей нормативно-правовий акт став поштовхом до початку діяльності і розвитку системи адміністративних судів.

Однією з частинок системи адміністративних судів є Тернопільський окружний адміністративний суд, якому 06 червня 2023 року виповнилося 15 років як суду, який з успіхом відчинив свої двері для відвідувачів суду.

Лише за першу половину 2023 року до суду надійшло більше трьох тисяч справ, із них понад дві тисячі справ стосувались захисту соціальних прав громадян (військовослужбовців, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб). Слід відмітити, що у більше як  90% соціальних спорів  ухвалено рішення на користь громадян. Судовий розгляд даних справ здійснювався лише 8 суддями, хоча штатною чисельність передбачено 16 суддів. Зроблено все, щоб права були негайно поновленими, а взяті Державою перед ними зобов’язання  виконані.

Незважаючи на запровадження в Україні режиму воєнного стану, Тернопільський окружний адміністративний суд продовжує гідно виконувати фундаментальне завдання, яке полягає у справедливому, неупередженому та своєчасному вирішенні спорів у сфері публічно-правових відносин, та забезпечує належний та своєчасний розгляд справ.

 

СЛАВА УКРАЇНІ!